Nu de zon zich vaker laat zien, ontwaakt je gazon uit zijn winterslaap. In dit artikel leggen we kort en bondig uit welke stappen je in het voorjaar kunt nemen, zodat je straks onbezorgd kunt genieten van een prachtig groen en gezond gazon.

Stap 1: Verticuteren

Als er veel mos en onkruid in je gazon groeit, kan zuurstof op een gegeven moment niet meer bij de wortels van het gras komen. Gevolg: je gazon verstikt. Verticuteer daarom minimaal eenmaal per jaar je gazon, om zo het ongewenste groen te verwijderen. Vergeet niet ook de ondergrondse wortel van deze plantjes door te snijden, zodat je zeker weet dat ze niet terugkomen.

Verticuteer in ieder geval in maart of april, het voorjaar is het optimale moment. Is er veel mosgroei of bestaat je bodem uit klei of veengrond, verticuteer dan ook tussen augustus en oktober. Zo ben je verzekerd van een mooie, gezonde en volle grasmat. Met een verticuteermachine van Husqvarna is de klus gemakkelijk en snel geklaard.

Stap 2: Beluchten

Naast zuurstof heeft gras water nodig om te groeien. De winter kan echter flink huishouden in je tuin, waardoor de grond dichtslaat. Hierdoor wordt de bovenste laag van het gazon vrijwel ondoordringbaar voor regenwater. Om dat te verhelpen moet je je gazon beluchten.

Te veel neerslag is echter ook niet goed. Als het in het voorjaar veel regent kan het gras juist stikken in de grote hoeveelheid water die bovenop de aarde komt te liggen. Ook sproeien heeft in dat geval weinig zin. Het water bereikt de wortels gewoonweg niet. Dit probleem is te verhelpen met een prikroller. Een prikroller prikt gaten in de harde bovenlaag, waardoor water de kans krijgt om dieper in de aarde door te dringen.

Stap 3: Bemesten

De derde stap is het bemesten van je gazon. Door de voeding in de mest groeit het gras beter, wordt je gazon voller en kleurt het mooi groen. De mest wordt het beste opgenomen als je het gras net gemaaid hebt. Verdeel Pokon Tuinmest gelijkmatig over je gazon, zodat ieder grassprietje de voedingsstoffen ontvangt. Sproei in droge periodes je gazon na het bemesten even na met de tuinslang.

Stap 4: Herstellen

Door vorst kunnen er kale plekken in je gazon zijn ontstaan. Deze kun je herstellen door een laagje Pokon Gazongrond aan te brengen en vervolgens Pokon Kale Plekken Hersteller in te zaaien. Je gazon is hierna weer als nieuw. Of kies voor Pokon Gazon Revolutie, dan heb je alles wat je nodig hebt in één zak: graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar. Tover zwak, dun gras om in een vol, sterk en groen gazon

Stap 5: Maaien

Als de temperaturen oplopen, zag je gras ook weer sneller gaan groeien. Dan wordt het tijd om te gaan maaien. Afhankelijk van de temperatuur kan het zijn dat je elke week de maaimachine moet pakken. Al kun je het natuurlijk uitbesteden aan een Husqvarna robotmaaier.

Zorg dat je je gras niet te kort maait. Vier centimeter is de ideale jaar. Jaarlijks groeit je gras in totaal zo’n 75 centimeter. Dit vraagt veel energie van de grasplaten. Voed je gazon daarom met Pokon Bio Gazonmest. Deze mest zorgt ervoor dat je gazon een mooie volle groene kleur krijgt en behoudt.

Nieuwscategorieën ,